Sexköp(eller)slagen – varför Sveriges rikes lag skadar sexarbetare

Not: Detta inlägg skrevs som en tänkt debattartikel för Nyheter24. Om den händelsevis publiceras där kan själva texten komma att tas bort från denna WordPress då N24 i allmänhet vill ha ensamrätt. Den kommer då ersättas av en länk till artikeln ifråga. 

[Vi] är emot all kriminalisering av sexuella handlingar mot ersättning som sker mellan samtyckande, myndiga personer.”

Ovanstående citat skulle få många feminister att skriva arga inlägg om patriarkat och könsmaktsordning. Men detta citat kommer inte från vilken förening som helst, utan från Rose Alliance – det svenska sexarbetarförbundet.

Detta är vad de kommit fram till: 98 % av sexarbetarna anser att de arbetar av egen fri vilja. 82 % anser att sexköpslagen ökat fördomarna kring sexarbetare. Hela 87 % säger bestämt nej till att sexarbete skulle vara ett uttryck för mäns våld mot kvinnor. Alltså tvärtemot vad svenska feminister brukar säga.

Låt detta sjunka in. Svenska sexarbetare vill att sexköpslagen ska rivas upp. Och det är de inte ensamma om. I t.ex. Kanada och Frankrike protesterar sexarbetare då politiker vill införa liknande lagar. Men varför? Sexköpslagen har ju varit en succé… eller?

Nej.

Sedan lagen infördes, uppger UNAIDS, har ingen positiv förändring skett. Gatuprostitutionen har halverats, men den totala sexhandeln har stannat på samma nivå som innan lagen infördes. Lagen har dock lett till att sexarbetarna fått en otryggare arbetsmiljö vad gäller risk för att utsättas för brott och smitta. Samtidigt stigmatiseras de så att de upplever att de inte har någon att vända sig till när de behöver hjälp. Oavsett om förbudsivrarna drivs av välvilja eller puritanism så är resultatet glasklart – sexarbetarna har fått det sämre tack vare sexköpslagar över hela världen.

Med undantag för ideologiskt drivna forskare som Melissa Farley finns det få som förnekar det ovan nämnda. I Sverige vill RFSU att lagen ska ses över då den lett till större otrygghet för sexarbetarna – internationellt antog Amnesty nyligen en resolution där avkriminaliseringen sattes högt på agendan. De har insett det som FN och WHO insett sedan länge – ett förbud gynnar kriminella hallickar och skadar oskyldiga sexarbetare

Trots det ovanstående kommer det finnas folk som hävdar att jag skriver detta för att jag är man och potentiell torsk. Men faktum är att flertalet studier som utförts i norden visar att fler män än kvinnor uppger att de sålt sexuella tjänster. ”Män köper och kvinnor säljer” är en myt som förbudsivrarna vägrar släppa eftersom de då kan plocka billiga godhetspoäng på att göra saken till en könsfråga. Könsfördelningen är dock irrelevant– jag vill ha en avkriminalisering oavsett. Detta handlar inte om kön. Det handlar om frihet – och sexarbetares säkerhet.

Och det är ju viktigare än förbudspuritanism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s